pozycjonowanie w toruniu pozycjonowanie stron i sklepów skuteczne pozycjonowanie
Pozycjonowanie stron internetowych – pierwsze kroki
20 kwietnia, 2017
adwokat toruń skuteczny prawnik kancelaria adwokacka z torunia
Dochodzenie odszkodowań – warto wybrać kancelarię adwokacką
27 kwietnia, 2017

Zakręcarki Zalkin – solidne maszyny przeznaczone do masowej produkcji

zakręcarki zalkin maszyny zakręcające zakręcarki butelek

Niezawodne zakręcarki dla zwykłych i wymagających produktów

W sektorze żywnościowym szczególnie istotne jest szczelne zakręcanie opakowań z produktem. Przede wszystkim – wyrób nie spływa ze słoika, np. w czasie wysyłki do hurtowni. Po drugie – dużo dłużej utrwala walory smakowe, a to dla Kupujących jest tak naprawdę nie do przecenienia, kiedy „przeczesują” regały z mnóstwem produktów (często kilkunastu różnych marek). Oraz po trzecie – można go niewątpliwie odmierzać w ten sposób, aby krótko mówiąc nie było go ani zbyt wiele ani zbyt mało. Mówiąc w skrócie zakręcarki, bo tak tytułuje się maszyny zakręcające, przykładowo weki oraz butelki, obowiązkowo muszą wypełniać niezwykle dużo rozmaitych zaleceń, ażeby były dopuszczone do masowego generowania produktów. Ostatnio jeszcze bardziej wyeksponowano pakowanie przetworów wyjątkowo drażliwych, m. in. mleka i opracowano maszyny Ultra Clean i aseptyczne. Ich celem jest profesjonalne zakręcanie butelek ze świeżymi napojami, wyrobami nabiałowymi i wodą źródlaną.

Jeśli kierujemy swoją uwagę na maszyny zamykające towary w opakowaniach, to trzeba wyróżnić:

Zakręcarkę butelek – w tymże przypadku mamy szansę wybrać zakręcarkę kręcącą się wokół osi centralnej, z głowicami ułożonymi obok siebie w jednej linii, z samodzielną głowicą bądź wieżę zakręcającą. Tego wariantu zakrętarki działają bez zarzutu nie tylko w sektorze konsumpcyjnym, ale także przemyśle drogeryjnym, spirytusowym oraz farmakologicznym.

Zakręcarkę słoików – tutaj głowica zamykarki jest znakomicie dostosowana na potrzeby charakterystycznych pokrywek weków. Na starcie zakręcarka odprowadza nadmiar powietrza, zaś później zamyka je na zasadzie twist-off.

Zakręcarkę puszek – znakomicie się sprawdzają przy zakręcaniu owalnych konserw, które zostały wytworzone, np. z cynku.

Jeśli chcemy dobrać odpowiednią głowicę, to trzeba wziąć pod uwagę przede wszystkim budulec, z którego stworzone jest opakowanie. Dzięki temu produkt zostanie w idealnej dawce umieszczony w szklanej butelce albo metalowym pojemniku. Zamykarki zautomatyzowane posiadają niesamowicie wytrzymałą budowę, która daje pracownikom bezpieczeństwo. Epizodycznie ulegają uszkodzeniom, jeżeli są poprawnie stosowane oraz oczyszczane. Zakręcarki to maszyny, których budowa bezustannie ewoluuje, bowiem w każdej chwili konstruowane są nowe pojemniki o wymiarach innych niż uprzednie.

Selekcja zakręcarek ze względu na wariant

Krótko mówiąc zakręcarki mamy szansę podzielić na jednogłowicowe, z większą ilością głowic, maszyny liniowe i urządzenia dopasowane opakowań o malutkich oraz średnich objętościach. Zakręcarki z jedną głowicą możemy natomiast zróżnicować na bezobsługowe (same zabierają wieczko) i półautomatyczne (pokrywkę trzeba położyć ręcznie). Zakręcarki wielogłowicowe, przykładowo obracające się wokół własnej osi, mają od 3 do 24 głowic i są w stanie działać na liniach przemysłowych o naprawdę dużej wydajności, ze zbiornikami niezwykle delikatnymi oraz w takiej sytuacji, gdy w butelce lub słoiku produkt dotyka końca opakowania. Ostatni wariant jest dedykowany właściwie dla sektora farmaceutycznego i kosmetycznego (do zamykania często nadzwyczaj małych ilości wyrobu). W przypadku maszyn liniowych zamykanie dokonuje się sukcesywnie – kilka lub kilkanaście głowic razem zakręca opakowania z towarem. Kapslownice perfekcyjnie sprawdzą się na potrzeby zakręcania wody mineralnej w butelkach PET oraz napojów z dużą ilością alkoholu. Naturalnie zakrętarki są bardzo istotnym składnikiem na linii przemysłowej, mimo iż nie wymagają de facto jakiegokolwiek dozoru. Dzięki zamykarkom znakomitej jakości mocno podnosi się skuteczność masowej produkcji. Zakręcarki mamy szansę stworzyć „od podstaw” (biorąc pod uwagę, m. in. wyrób do jakiego ma być przystosowana i liczbę zakręcanych opakowań w przeciągu jednej godziny).

Następne maszyny użytkowane w toku produkcji

Do następnych urządzeń, przy użyciu których tworzone są pełne linie wytwórcze, możemy zaklasyfikować: maszyny do nakładania etykiet, nalewarki, dozownice oraz napełniarki, inspektory, maszyny do załadunku i rozładunku, rozdzielniki i kartoniarki. Wszystkie wyliczone urządzenia mamy szansę zaopatrzyć w dodatkowe opcje, przykładowo w aplikatory banderoli. Klasyczny przebieg masowej produkcji prezentuje się następująco: puste pojemniki wchodzą na linię przemysłową, są zliczane oraz właściwie rozmieszczane. Maszyny nalewające napełniają położone pojemniki produktem, zaś kapslownice pokrywają szyjki stosownymi nakrywkami. W następnej kolejności pozamykane przetwory trafiają, np. do paletyzatorów. W każdej gałęzi tok produkcji będzie wyglądał troszkę inaczej, bowiem jest on uzależniony od gatunku wyrobu. Dlatego do artykułów drogeryjnych są dedykowane inne modele maszyn, a na potrzeby produkcji wina oraz następnych napojów wyskokowych – inne.

Jeśli zaabsorbował Cię wyżej wymieniony materiał, kliknij w odnośnik obok – Zakręcarki – a pewnie znajdziesz to, czego aktualnie szukasz.