Aukcje internetowe - Portal z ogłoszeniami - Ogłoszenia
Aukcje online – idealny pomysł na zakupy
21 września, 2016
Konsolidacja kredytów - Kredyty konsolidacyjne - Jak otrzymać kredyt konsolidacyjny
Jak otrzymać kredyt konsolidacyjny?
26 września, 2016

Kawa jest jak ambrozja. Ten pochodzący z Etiopii napój jest na drugim miejscu po wodzie najpowszechniejszym napojem na Świecie. Piją go praktycznie wszyscy – wiecznie zajęci pracy Amerykanie i odpoczywający podczas siesty Hiszpanie. Najciekawsze w kawie jest to, że każde ziarenko cechuje się innym aromatem. A to dlatego, że krzewy kawowca uprawiane są w zróżnicowanych warunkach klimatycznych w ponad 70 krajach. Spotykana w kawie kofeina usprawnia koncentrację i zwiększa procesy metaboliczne organizmu. Nie szokuje zatem fakt, że nikt z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki parzonej kawy.

Kawa w nadzwyczaj ekspresowym tempie znalazła się na samym szczycie jednego z ulubionych napojów. Jedni wzbogacają jej smak mlekiem i cukrem. Drudzy spożywają jedynie mocną, czarną kawę, określaną jako espresso. Capuccino, Caffe Americano, Moccacino – wybór jest ogromny. Jedno ziarenko, tak wiele aromatów. Odkryjcie podróż kawy do Europy, sposoby jej prażenia i jej największe zalety.

Jak kawa stała się naszym ulubionym napojem?

Bez wątpienia miejscem narodzin kawy jest Etiopia. To prawdopodobnie tam, wedle legendy, pewien pasterz zauważył, że kozy obgryzające z krzewów czerwone owoce mają bardzo dużo energii. Okazało się, że zwierzęta jadły kawę. Plemiona osiedlające Półwysep Somalijski zaczęły łączyć zgniatane owoce z tłuszczem, żeby jeść je później w czasie walki. To były tylko początki kawy. Dopiero na przełomie XIII i XIV wieku wymyślono metodę palenia ziaren kawy. Pierwszą kawiarnię wybudowano w Stambule w 1554 roku. Kawa miała sowich sprzymierzeńców jak i wrogów. Wielu religijnych ekstremistów widziało w kawie napój szatana. Napój ten rozpropagował w XVI wieku europejski wędrowiec Leonard Rauwolf. Przez kilkadziesiąt następujących po sobie lat kawa stopniowo przenikała na salony Europy. Tylko w Wiedniu w XIX wieku istniało więcej niż 1200 kawiarni. Obecnie wypija się około 4000 mld filiżanek każdego roku.

Proces wypalania kawy

Znawcy twierdzą, że do przygotowania pysznej kawy potrzebne są 2 składniki – świeże i wprost prażone ziarna, a także sprawdzeni dostawcy. Wszystko rozpoczyna się od prażenia ziaren kawy. Palenie tradycyjne trwa około 20 minut. Ziarna podgrzewane są do temperatury liczącej od 250 do 300 stopni Celsjusza. W trakcie wypalania ziarna kawy wydzielają ponad 800 elementów zapachowych . W zależności od temperatury i czasu wypalania rodzi się niepowtarzalny smak i zapach kawy. Potem ziarna są natychmiast studzone by jak najdłużej zatrzymać swój niepowtarzalny zapach.

Po czym rozpoznać dobrą kawę do ekspresu? Czy wyróżnia się dobra kawa do ekspresu?

Dobra kawa ziarnista do ekspresu charakteryzuje się jasno czekoladową barwą. Niech nie kuszą Was gwarancje firm, że ich ciemne, praktycznie czarne nasiona są najwyborniejsze. Są one zwyczajnie niestarannie wyprażone co wywnioskujesz od razu po ich gorzkim smaku. Zazwyczaj na opakowaniach z kawą nadrukowane są certyfikaty organizacji zaangażowanych w ochronę przyrody. Kupujemy więc tą droższą kawę, mając nadzieję, że wpłyniemy tym samym na stan lasów równikowych. Jest to wyłącznie dobry środek marketingowy, który nie ma nic wspólnego z jakością kawy, ale z opłatą składki członkowskiej. Z takiego względu wiele kaw pochodzących z najlepszych plantacji nie nie ma na opakowaniach żadnych certyfikatów. Jakość takiej kawy czuje się po prostu w jej zapachu, a nie w stylistyce opakowania.

Metody parzenia kawy.

Zaparzanie kawy to swojego rodzaju obrzęd. Na początku dopasowujemy odpowiednią kawę ziarnistą. Smak i moc aromatu zależą przede wszystkim od pochodzenia uprawy i długości wyparzania ziaren. Następnie powinniśmy dopasować wysokiej jakości akcesoria, w zależności od tego którą technikę parzenia zastosujemy. W metodzie French Press używamy specjalny zaparzacz, który separuje napój od fusów. Aeropress to metoda która łączy cechy French Pressu i atuty techniki przelewowej. Kawę łatwo wyciska się przy użyciu specjalnego urządzenia. Jedną z najbardziej cenionych technik alternatywnego zaparzania kawy, jest DRIP. DRIP to uformowany z plastiku, porcelany bądź szkła kubek z przekłutym dnem. Wypełnia się nim filtr, miarkuje się kawę i polewa powoli wrzącą wodą. Kawa, wraz z całym swoim aromatem spokojnie ścieka do dzbanka, przez co nie jest zbyt gorąca do wypicia.

Nie wahaj się wypróbować wszystkich metod i znajdź taką, która Ci najbardziej pasuje Kawa sprzyja wszelkim eksperymentom, albowiem zawsze może nas ona zaskoczyć swoim aromatem i smakiem. W którym miejscu można kupić dobrą kawę do gastronomii, lub też do domu? Który sklep z kawą jest najlepszy? Jednym z lepszych sklepów online oferujących świeżo paloną kawę jest swiezowypalana.pl. Możecie tam wybierać spośród wielu kaw uprawianych w dalekich zakątkach świata. Kawa palona jest na zlecenie i przesyłana w ciągu 24 godzin od momentu jest zapakowania. Smakuje znakomicie, gdyż wytwarzana jest z świeżych ziaren, wypalanych przez wyspecjalizowanych specjalistów. To perfekcyjna kawa na dobry początek dnia, jak i na miłe po południe w otoczeniu przyjaciół. Gdy raz skosztujesz dobrej kawy ziarnistej, żadna inna nie będzie Ci tak dobrze smakować. Wejdź na stronę internetową sklepu i zamów świeżo paloną kawę: dobra kawa ziarnista do ekspresu.

Strona używa cookies
Ok