kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Nawierzchnia na podjazd – jaki materiał użyć
29 sierpnia, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklep internetowy czy łatwo się zakłada
30 sierpnia, 2020

Piwo jest jednym z najpopularniejszych i lubianych pośród napojów alkoholowych. Kojarzy się z przyjemnie spędzonymi momentami, dobrym smakiem oraz całkiem dogodną dla nas ceną. Na dzisiejszym rynku znajdziemy tysiące odmiennych jego rodzai, co sprawia, że często trudno jest wybrać, które będzie dla nas odpowiednie. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, bezlik wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się w każdej branży. Aby więc dobrać najlepszą opcję warto dowedzieć się czegoś o piwie, jego produkcji, rodzajach, cenie, jakości oraz istotności miejsca warzenia. Najbardziej znane są bez wątpienia browary koncernowe, co oznacza produkcje na bardzo szeroką skale; najczęściej są to trunki o niższej randze oraz cenie, gdyż produkcja oraz transport są znacznie tańsze niż w wypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym lepszym, solidniej produkowanym. Czym w takim wypadku jest piwo kraftowe? Termin ten pochodzi od angielskiego słowa „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak sama nazwa mówi jest to rodzaj piwa robionego z pasją oraz ogromną ilością poświęconego czasu. Fabrykantami tego rodzaju piwa są miłośnicy sztuki piwnej, dla których jakość i rzetelność przygotowania jest najistotniejsza. Dlaczego? Ponieważ są to minibrowary, prywatne browary, dystrybuowane na wąską skalę, są bardziej niepowtarzalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest równocześnie jego producentem i osobą, która sama zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że ciężko jest zdefiniować piwo kraftowe gdyż nie ma szczegółowych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z ważniejszych elementów odróżniania jest miejsce oraz sposób warzenia. Aby dane piwo mogło być nazwane piwem kraftowym musi być ono produkowane autonomcznie, w warunkach domowych, co łączy się z dbaniem o jakość, a nie ilość. Producent piwa kraftowego powinien być znany z imienia i nazwiska, a nie tworzyć pod zarządem większej firmy, ma być to sztuka, tworzona według własnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie może on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów w ciągu roku. Prawdziwe piwo kraftowe jest sporo droższe od piwa koncernowego, na półkach nie znajdziemy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są często tworzone z rzadkich i droższych składników. Klienci są gotowi zapłacić nawet ok 20 złotych za mniejsze w poszukiwaniu czegoś innego smakiem od piwa koncernowego. Przy zakupie powinno się jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego terminu kraftu wyłącznie, aby zachęcić do kupna.

W jaki sposób warzyć takie piwo? Wielbiciele sztuki piwnej są świadomi tego, że jest do tego potrzebny odpowiedni sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz dużo czasu i cierpliwości. Sama czynność warzenia zajmuje stosunkowo długo, mniej więcej pół dnia, natomiast fermentowanie, aż od 4 do 6 tygodni. Jest wiele etapów wytwarzania. Po pierwsze, zacieranie, czyli doprowadzanie do odpowiedniej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji czyli odseparowanie resztek ziarna od roztworu. Dalej, warzenie, schłodzenie i dodawanie drożdży. Finalnie oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy zaczynamy dystrybuować duże ilości trunku, lub zacząć prywatny minibrowar potrzebne będą maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się dość skomplikowany i jest to prawda, jednak należy mieć na uwadze, że wystarczy motywacja i zaangażowanie. Dla wielbicieli sztuki piwnej jest to tylko przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak wyśmienitej jakości.Stworzenie własnego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i wyboru dogodnej lokalizacji oraz załatwienia koncesji. Współcześnie dział minibrowarów prężnie się rozwija i prawdopodobnie w najbliższych latach będziemy mieli okazje przyglądać się dalszemu rozkwitowi i piwną rewolucje. Produkowanie trunku na własną rękę cały czas opłaca się; Koszt wytworzenia pojedynczego piwa pozostaje w okolicach 2 złotych, w tym wypadku widzimy, że kosztuje ono mniej niż kupno piwa w markecie.

Piwo kraftowe, tak jak wszystkie inne ma wiele gatunków w zależności takich czynników jak klasa, struktura, ilość alkoholu, rodzaj fermentacji, stężenie goryczki, kolor. Wyróżniamy piwa górnej fermentacji, trunek jest mocniejszy i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest subtelniejsze. Piwo jasne lub ciemne, w tym wypadku różnica leży w metodzie warzenia i składnikach. Mówi się również o piwach specjalnych, których nie da się zaliczyć do jednej kategorii, ponieważ cechują się one wariacjami w zakresie warzenia, dodawania różnych surowców. Na charakter trunku duży wpływa ma, powyżej wspomniany słód, czyli główny składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz proces jego produkcji, jak również sama piana, która jest wyznacznikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z najlepszych na świecie, jednakże wciąż mało popularne, ze względu na to, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niżeli w promowanie swojego towaru, najczęściej jedyną wykorzystywaną promocją jest marketing szeptany. Klienci coraz częściej decydują się kupić mniej, ale dobrej jakości alkoholu za większą cenę, niż tracić pieniądze na tanie piwa niskiej jakości.

Minibrowary